Anul 1932
În casa sa de langă biserica din cartier, Wilhelm Theegarten găzduieşte primii elevi ai noii şcoli a Craiovei.Cartierul,aflat aproape de bariera Severinului,era locuit de oameni modeşti.Şcoala "Theegarten"era o casa mare,cu etaj,situată in mijlocul unei gradini pline cu flori si pomi,gradina ce se învecina cu actuala Gradină Botanică.
La inceput au fost 49 elevi,au frecventat 18 si au promovat 12.Întregul proces de învăţământ era asigurat de un învăţător.Printre aceşti elevi se aflau şi două fete,ce locuiau pe strada George Enescu,fiice ale unui negustor.Cele două vor deveni Ioana si Mia Braia,artiste ale poporului,inegalabile interprete de romanţe si muzică populară.


Anul 1940
Peisajul urban al cartierului se schimbă,bariera Severinului îşi pierde din importanţă şi datorită pavării străzii se închide.Din acest motiv,mulţi negustori dau faliment sau se mută.Vin oameni noi,creşte numărul copiilor de vârstă şcolară.
Autorităţile construiesc o clădire cu demisol si parter,amplasată chiar pe locul unde se află astăzi şcoala.Clădirea are 4 săli de clasă pentru 129 de elevi şi 3 învăţători.


Anul 1948
Construcţiei i se mai adaugă un etaj cu încă 4 săli de clasă.Şcoala e frecventată de 157 de elevi la ciclul primar şi gimnazial.Sunt prevăzute o cantină şi locuinţă directorului.


Anii 1960-1962
Cartierul se modifică total.Vechea stradă dispare şi este construit complexul de blocuri şi magazine aşa cum îl ştim azi.
Pentru populaţia şcolară,deosebit de numeroasă,se construieşte actuala cladire cu 4 nivele,ce însumează 19 săli de clasă,5 cabinete,cancelarie,bibliotecă.Noua şcoală este unită cu"şcoala veche" printr-un coridor.


Anul 1997
În data de 5 iunie,Şcoala nr. 12 primeşte numele "Decebal".De atunci,în fiecare an,de Înalţare-"Ziua Eroilor"-sărbatorim ziua şcolii.